Sladkogorski vinorodni griči obkrožajo biser, romarsko Marijino cerkev, ki so jo naši predniki poimenovali Sv. Marija – čudodelna Mati božja in sv. Marjeta Antiohijska. Nastala je na mestu prvotne cerkve sv. Marjete. Sladkogorski griči so po letu 1738 postali spremljevalci v trumah zbirajočih se množic. Zemeljska skorja je razgrnila nepojasnjeno odkritje v eni izmed jam, ki jih tam pod površinami travnate ruše ob deževju delajo vodni tokovi. Sedanja župnijska cerkev je pomemben spomenik kulturne dediščine na Slovenskem zaradi bogate arhitekture in opreme.

Načrte za svetišče je izdelal Jožef Hoffer. Graditi so jo začeli leta 1743, leta 1754 pa jo je posvetil takratni goriški nadškof Karel Mihael Attems. Oprema svetišča je bila narejena v več delavnicah. Izdelovalec glavnega oltarja še ni znan, stranska oltarja pa sta delo celjskega kiparja in rezbarja Ferdinanda Galla. Tretja kiparska in rezbarska delavnica Janeza Jurija Mersija, ki je prvotno delala v Rogatcu, pozneje pa v Slovenj Gradcu, je izdelala oltarja v obeh kapelicah, obe spovednici in prižnico. Kipi na slemenu fasade in orgelski omari so delo Jožefa Strauba. Orgle je izdelal mojster Janeček iz Celja leta 1755. V cerkvi najdemo delo še enega znamenitega baročnega slikarja Antona Cebeja. Njegovo delo je oljna slika Marijin sprejem v nebesih.

Naročnik poslikave in cerkvene opreme, župnik v Lembergu, Ivan Mikec, ter freskant in načrtovalec oltarjev, Franc Jelovšek, sta s sladkogorskim svetiščem ustvarila prostor za globoko versko doživljanje, ki mu za to obdobje ni primere na Slovenskem. Freske so nastale v letih od 1752 do 1754. Govorica fresk in simbolna govorica celotne cerkve obiskovalca močno nagovarjata, najbolj pa pritegne upodobitev božjepotne Matere božje v glavnem oltarju.

Razgibano zgrajeno svetišče se čudovito zliva v valovito pokrajino. Neobičajno zalomljena streha, elegantni stolpiči, trikrat zalomljena fasada, igriva okna in portali dajejo cerkvi svojevrstno zunanjost. Harmonijo dopolnjuje tudi lepo urejena okolica. Še pred leti samostojna župnija Sladka Gora nima več stalnega župnika. Župnijo upravljajo duhovniki župnije Šmarje pri Jelšah.